Láska prochází žaludkem a vyčaruje ji kuchyně

Feng Shui kuchyně

Kuchyň a v ní hlavně sporák a prostor kolem něj je podle učení Feng Shui  spolu se vchodem a postelí tím nejdůležitějším místem z celého domu. Kvalita tohoto prostoru se odráží ve zdraví i finanční hojnosti obyvatel celého domu.

Jídlo jako kouzlo

Moje babička ráda používala staré rčení, že láska prochází žaludkem. V dětství jsem ho nebrala nijak vážně. Začala jsem ho doceňovat až o několik let později, kdy jsem potkala svého prince. Uměl nejen krásně zpívat, vybrnkávat kytarová sóla, ale uměl vařit. Nalákal mě tehdy nikoli na motýly, ale na báječnou „čínu.“  Zdá se, že závan přitažlivého pikantního koření, kterým tehdy večeři ochutil, nám zůstal v myslích až dodnes. Bohužel si již přesně nepamatuji, jak tehdy vypadala kuchyň, ve které můj muž připravoval první společné jídlo. V průběhu let jsem navštívila, vlastnila, vařila a nechávala si připravit pokrmy v různých kuchyních, a tak vím, že stejně důležité, jako kvalita surovin, je místo přípravy, nálada a energie kuchaře.

Sporák je srdcem domova

Za dávných dob, kdy jsme ještě žili v jeskyních, bylo místo s ohněm tím nejdůležitějším prostorem v celé jeskyni. Na ohni záleželo, zda bude celá tlupa v bezpečí, v teple za deště i mrazu. Pokud by nějaký pravěký hlupák rozdělal oheň příliš blízko u vchodu do jeskyně, dříve nebo později by to znamenalo katastrofu. Zbloudilý proud vody by ho zhasl, nenadálý poryv větru rozmetal.  Dnes naše plynové a elektrické sporáky přívalové deště tolik neohrožují, ale prastaré vzpomínky nám zůstaly někde v záhybech našeho podvědomí a požadují, abychom je při zařizování brali v úvahu. Přestože nečekáme návštěvu šavlozubého tygra, měli bychom kuchyň vnímat jako delikátní intimní prostor. Odehrává se v něm veliké kouzlo tvoření a přetváření, kdy se suroviny mění v pokrm, v energii pro tělo i duši.

Správné umístění kuchyně

Stejně jako si mnohé rodiny chrání svoje tradiční recepty, měli bychom si žárlivě střežit prostor přípravy pokrmů. Svojí ochranou si stejně jako v pradávných jeskyních udržíme ve svém domově oheň klidu, podpory a zdraví. Z tohoto hlediska je moderní umístění kuchyně hned u vchodu, mnohdy tak, že od samotného vstupu dohlédnete až ke sporáku, jasnou předzvěstí zdravotních i finančních problémů obyvatel.

Kuchyň zařizujte prakticky

Nezáleží, zda máte k dispozici obrovskou místnost a vybavení za statisíce. Počítá se spíše její funkčnost logika uspořádání.  Kuchyň zařizujte tak, abyste dosáhli přesně takové přívětivosti, jaké chcete vyvolat v celém domově. Vezměte na pomoc metr a nedejte se ošálit tvrzeními, že se to přesně takto obvykle dělá. Kuchyně, ve které nedokážete přerovnat nádobí z myčky rovnou do poliček, protože se dvířka skříněk kříží, není luxusní, ačkoli stála půl miliónu. Dbejte na čistotu a pořádek. Všechno, co neslouží svému účelu, je rozbité, ihned opravujte. Zbavte se věcí, které nepoužíváte.

Vytvořte si příjemné prostředí

Někomu se líbí oddělený vařící prostor, jiný dává přednost obytné kuchyni. Ať zvolíte jakoukoli variantu, dbejte při jejím zařizování na celkové vyznění a symboliku. Pokud je práce v kuchyni pro vás synonymem tvrdé dřiny, která se musí rychle udělat, a chcete svůj názor ještě podpořit, zvolte co nejvíce kovových materiálů. Materiály bez vysokého lesku, jemné odstíny naopak prostor zútulní a zklidní. Přestože do kuchyně patří spousta přístrojů, nástrojů a pomocníků, měla by zůstat doménou jinové, ženské, měkké energie. Dejte přednost přírodním materiálům. Hýčkejte se textilními dekoracemi.

Vařte s láskou

Kuchař dává energii všem obyvatelům domu. Není důležité, zda připravuje brambory s tvarohem, zeleninový salát nebo kulinářské orgie o pěti chodech. Podstatnější je, že vkládá do stravy svoji erudici i odraz svého psychického naladění. Stejně jako Dr. Hasaru Emoto objevil rozdílné struktury krystalů vody podle emoce, co na ně působila, našli byste stejné vazby mezi energetickou kvalitou pokrmů a aktuálním stavem tvůrce jídla.  Zvýšit hodnotu stravy můžete jednoduše. Udělejte si na přípravu jídla čas. Věnujte se jí se zájmem a radostí.

Tradice našich babiček

Naše babičky většinou ještě vařívaly na ohni a jejich dlouho tažené slepičí polévky bývaly pravým životabudičem. Dnes již sporáky na dřevo nebývají tak časté. Pokud ochutnáte pokrm připravovaný s láskou a na opravdovém ohni, pochopíte, že se jídlo se může stát lékem, zážitkem i láskou.

Facebook komentáře

komentářů

Napsat komentář